);

Pasteryzator płytowy

Obecnie pasteryzacja płytowa jest dobrze ugruntowana i prowadzi do długiej stabilności i trwałości produktu. Steiner pasteryzacja płytowa urządzenie delikatnie pasteryzuje produkt bez szkody dla jego koloru, smaku lub strawności. Aby uzyskać optymalne wyniki, czas i temperaturę pasteryzacji należy indywidualnie dostosować do konkretnego produktu. Nazwa nadana w celu ilościowego określenia stopnia pasteryzacji to jednostka pasteryzacji (PU). Jeden PU definiuje się jako 1 minutę ogrzewania w temperaturze 60°C. Liczba PU wymagana dla konkretnego produktu zależy od różnych czynników, takich jak specyficzne bakterie, rodzaj opakowania i przewidywany okres przydatności do spożycia. Określoną wartość PU można uzyskać albo poprzez zastosowanie wysokiej temperatury przez krótki czas, albo poprzez zastosowanie niższej temperatury przez dłuższy czas. W oparciu o bardzo dokładną kontrolę PU, niezawodne przepływomierze i czujniki temperatury.

Pasteryzator płytowy zapewnia stałą jakość pasteryzacji nawet przy zmiennym przepływie produktu. W przypadku, gdy skid jest zainstalowany bezpośrednio przed wlewem, można go łatwo rozszerzyć, dodając zbiornik buforowy.