);

Fabryka czekolady w Kolonii

Trudno zobaczyć tyle słodyczy w jednym miejscu. Jeśli jeszcze nie byłeś w Muzeum Czekolady w Kolonii, gorąco polecamy odwiedzenie tego raju dla przechodniów!

Na terenie muzeum znajduje się szklarnia, szklany sześcian o powierzchni około 100 metrów kwadratowych i wysokości 10 metrów, w którym uprawiane są rośliny do produkcji czekolady. Szklarnia odtwarza warunki klimatyczne tropików: temperatury w ciągu dnia do 30 stopni Celsjusza, temperatury w nocy do 20 stopni, wilgotność 100%, a także specjalny system, który co godzinę włącza symulator opadów. Wejście do szklarni stanowi brama, dzięki czemu wskaźniki klimatyczne nie są naruszane.

Na terenie muzeum znajduje się szklarnia, szklany sześcian o powierzchni około 100 metrów kwadratowych i wysokości 10 metrów, w którym uprawiane są rośliny do produkcji czekolady. Szklarnia odtwarza warunki klimatyczne tropików: temperatury w ciągu dnia do 30 stopni Celsjusza, temperatury w nocy do 20 stopni, wilgotność 100%, a także specjalny system, który co godzinę włącza symulator opadów. Wejście do szklarni stanowi brama, dzięki czemu wskaźniki klimatyczne nie są naruszane.

Na kolejnym piętrze muzeum znajduje się warsztat, w którym powstają trufle i różne czekoladowe figurki. Tutaj proces produkcji jest również kontrolowany przez zautomatyzowaną technologię. Dzienna produkcja wyrobów wytwarzanych w tym miniprzedsiębiorstwie sięga 400 kg. Świeżo przygotowane wyroby cukiernicze można kupić na parterze, gdzie znajduje się niewielki sklepik, do którego słodycze dostarczane są prosto z warsztatów. Każdy odwiedzający muzeum otrzymuje drobny, ale smaczny upominek - wyprodukowaną tu tabliczkę czekolady.

en_US