Czym jest pokarm roślinny?
Dieta roślinna stawia warzywa i inne pokarmy pochodzenia roślinnego w centrum stołu obiadowego. W tym przypadku "zwykły" skład diety jest modyfikowany poprzez zastąpienie mięsa produktami pochodzenia roślinnego. Taka dieta służy poprawie nawyków żywieniowych populacji.
Na czym polega problem konserwacji różnych rodzajów żywności?
Podobnie jak w przypadku każdego nowego produktu, bardzo ważna i konieczna jest analiza i zrozumienie ryzyka mikrobiologicznego związanego z surowcami, a także ich obiektywna ocena.
W jaki sposób eksperymenty laboratoryjne pomogły znaleźć rozwiązanie?
Przeprowadzono kilka testów bezpośrednio podczas procesu sterylizacji z różnymi parametrami reżimu termicznego. Każdy eksperyment podlegał bardzo ścisłemu monitorowaniu. Analizy organoleptyczne i mikrobiologiczne klientów zostały wykorzystane do wyboru cyklu, który był najbardziej odpowiedni dla założonych celów.
Jaki był ogólny cel testów laboratoryjnych?
Pozwalają na to badania laboratoryjne:
*Badanie określonego rodzaju obróbki cieplnej (pasteryzacja/sterylizacja) produktu oraz analiza wpływu temperatury na produkt (na właściwości organoleptyczne i wizualne) oraz na opakowanie, a dokładniej na jego wytrzymałość;
*Opracowanie obu rodzajów obróbki cieplnej (cyklu) na poziomie bakteriologicznym (niszczenie mikroorganizmów poprzez sterylizację i pasteryzację) oraz na poziomie sensorycznym/organoleptycznym;
*Opracowanie systemu przeciwciśnienia, który zapewnia integrację pakietu i jego odporność na odkształcenia podczas procesu obróbki cieplnej.